top of page

Волонтерство – невимушена справа, нині – це стиль життя багатьох українців

З того часу, коли українці почали активно займатися благодійністю, минуло багато років. Волонтерство прийшло із Заходу. Точкою відліку поширення волонтерського руху вважають створення Міжнародного комітету Червоного Хреста. Таку ідею ініціював Жан Анрі Дюнан. Згодом його ініціативами почали послуговуватися люди з усього світу.

Проте українці вміли й хотіли допомагати одне одному впродовж століть. Людей в Україні, котрі мали вільне бажання займатися самопожертвою, називали громадськими діячами, доброчинцями, альтруїстами, а також добровольцями. Лише з кінця XX століття таких людей почали називати волонтерами.

Інтенсивність волонтерської діяльності залежить від кількості людей, яка потребує допомоги за обставин, які спричинені війнами, пандеміями, голодом чи погодними умовами.

Першим потужним приводом до волонтерської діяльності в Україні став чемпіонат Європи з футболу у 2012 році, згодом почалися Євромайдан та війна на Сході України. Люди не могли стояти осторонь цих подій.

Із кінця 2019 року розпочалася пандемія коронавірусу. Унаслідок цього всі сили були спрямовані на збереження життя людей. Протягом трьох років українці донатили кошти на засоби захисту від вірусу, вакцину та ліки. Із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну спрямування коштів стрімко переспрямувалося на мілітарний напрямок. Україні вкрай були потрібні одяг для військових, їжа, ліки, елементи спорядження солдата, техніка та зброя. Усі ці речі необхідні й сьогодні. Тому не варто припиняти допомагати нашим захисникам.

Згідно з опитуванням, яке провела комунікаційна аґенція Postmen, українці стали донатити на ЗСУ у два рази менше, ніж рік тому. Українці донатять на ЗСУ в середньому 1525 гривень. Це половина від торішньої суми.

За статистикою найбільше донатів надсилали у фонд «Повернись живим» (68%) і фонд Сергія Притули (58%). Також 45% робили донати у фонди «Таблеточки» і «UAnimals».

Сьогодні люди допомагають наближати перемогу різними способами. Хтось надсилає їжу, консервацію, одяг, сітки з маленьких волонтерських хабів, кількість яких значно зросла. Такі штаби можна знайти майже в кожному селі чи селищі. А хтось перераховує кошти в різні волонтерські фонди й допомагає країні саме таким способом.

Через значну кількість організованих зборів люди бояться втратити пильність і хвилюються за те, щоб кошти дійсно пішли на допомогу. Тому пропонуємо вам перелік популярних волонтерських фондів, котрі гарантують чесне спрямування коштів та публікують всі чеки після кожної закупівлі необхідної допомоги:


1. Фонд "Повернись живим" (створений 2014 року): https://savelife.in.ua/

2. Благодійний фонд Сергія Притули (створений 2020 року): https://prytulafoundation.org/

3. Фонд Razom for Ukraine (створений 2014 року): https://www.razomforukraine.org/ua/homeua/

4. Блог Ігоря Лаченкова: https://www.instagram.com/lachen_tyt/

5. Благодійна платформа UNITED24 (створена у лютому 2022 року): https://u24.gov.ua/uk

6. Благодійний фонд Київська школа економіки (KSE Foundation) (створений 2007 року (сама школа існує від 1996 року): https://foundation.kse.ua/


Отже, закликаємо кожного читача переказати довільну суму на один з благодійних фондів просто зараз. Варто не забувати всіляко підтримувати країну й захисників, тому єднаймося в добрій справі заради перемоги і збереження територіальної цілісності України!

Авторка: Вікторія Коваленко


bottom of page