top of page

Волонтерство і війна

Сьогодні волонтерство – одне з важливих та необхідних явищ. Люди, тварини, рослини – вся планета постійно потребує нашої допомоги. Волонтерська діяльність є добровільною, спрямованою надавати безоплатні послуги. Благодійниками можуть бути всі: діти, дорослі, компанії і навіть цілі країни.

У дитинстві я знала лише такі форми волонтерства: допомагати тваринам у притулках, дітям-сиротам, людям з обмеженими можливостями тощо. З початку російського вторгнення 2014 року розпочалася хвиля військового волонтерства. Памʼятаю, ще в школі збирали передачі військовим на фронт. Учні й вчителі приносили теплі речі, продукти, писали листівки, малювали малюнки, які підняли б настрій і бойовий дух нашим захисникам. Це незмінно й досі, але з більшими масштабами. Чого варті збори на нову техніку, необхідну для перемоги. Зібрати кілька мільйонів? Не проблема, за добу впораємося. Єдність народу в таких зборах просто вражаюча.

Варто згадати й про психологічну підтримку українців під час війни, адже ці події негативно впливають на нашу психіку. Неможливо мати емоційну стабільність, міцний сон, жити без тривожності, коли розумієш, що будь-який день може стати останнім. Діють цілодобові волонтерські центри підтримки, де надають професійну психологічну допомогу й підтримують морально.

Не можу оминути увагою рух «Єдині» - безкоштовний проєкт, що допоможе перейти на українську або просто покращити її. Багато людей після повномасштабного вторгнення росії усвідомили й переосмислили свою національну позицію, вирішили повністю викорінити російське зі свого життя й мовного вжитку. Мала досвід працювати з цими людьми, була і є модераторкою чатів підтримки. Приємно бачити, наскільки люди вмотивовані, як стараються, виконують сумлінно всі завдання, а також пропагують українське повсюди. Українці, які досі розмовляють російською, бо «вивчити українську – важко», просто не мають бажання це зробити. Завдяки проєкту українську вивчили навіть іноземці. Це заслуговує поваги. Хочеться, щоб всі українці відстоювали свою національну позицію завжди і всюди – це один із головних шляхів до перемоги.

Добро завжди повертається. Ми ніколи не знатимемо, що з нами буде завтра, у якій ситуації опинимося. Тому допомагайте одне одному, особливо у такий нелегкий для нашої держави час.


Авторка: Вікторія Сторожук

bottom of page