top of page

Позитив під час війни і не тільки

Війна не тільки на передовій. Війна вже всередині кожного: фізична на передовій, психологічна зовні. Коли трапляється щось жахливе і несподіване, люди спочатку вражаються, діючи автоматично відповідно до процедур виживання. Розум намагається просіяти майбутні варіанти, щоб якось підготуватися до нього, але не може. Програми обмежені кількома годинами.

Потім повертаються основні емоції, які можуть виникнути після шоку, наприклад, безвихідь, страх, заперечення тощо. Українці ж вирішили колективно відчути сильну ейфорію від того, що ми пережили ті перші години і дні і рвалися на поле бою. Це дуже добре, і це свідчить про силу наших розумових ресурсів. Психологічна війна – це атака на особистість кожного, це постійні питання: «Хто я?», «Яка моя роль?», «Яке моє місце в усьому, що відбувається?», «Що мені потрібно робити?" Здебільшого для військових це посильно, але цивільні особи піддаються серйозній атаці.

Тож відповідь на найголовніше питання: як шукати позитив у такі страшні часи?


1. Не фокусуйтесь на негативі

Звичайно, це може здаватися банальною порадою, але безконтрольне читання новин, пошук нових даних про бойові дії не може бути корисним і морально, і фізично. Звісно, важливо бути в курсі найважливіших новин, однак часом нам усім необхідний інформаційний детокс. Інформаційна гігієна важлива завжди, а в тривожні часи — особливо. Відведіть у графіку спеціальний час для споживання інформації, користуйтеся перевіреними джерелами та скасуйте підписки, які дратують вас із тих чи тих причин.


2. Дозвольте собі відчуття стабільності і почуття спокою

У повсякденному житті спирайтеся на звичні й відносно стабільні речі: ранкова та вечірня рутина, звичний режим харчування, здоровий сон, перерва на обід, прогулянка, відпочинок. Усі ваші ритуали та звички, традиції на вихідних чи на свята — це надійна опора для психічного здоров’я.

Ваші зацікавлення та хобі не повинні відійти на другий план, навіть якщо вам здається, що «зараз не час». Адже це той ресурс, що може підтримати не тільки вас, а й надихнути інших. Підійде спорт, в’язання, малювання, запис подкастів чи волонтерство — будь-що приємне, здатне перемкнути вашу увагу та змінити актуальну домінанту. Окрім відволікання, улюблена діяльність сприяє виробленню контртривожних нейромедіаторів та гормонів, які супроводжують стан спокою і дають відчуття безпеки.


3. Додайте собі більше гормонів радості

Рівень ендорфінів допоможуть підвищити помірні заняття спортом. Після фізичної активності ти станеш активнішим або активнішою, а емоційний стан суттєво покращиться. Окситоцин виробляється, коли ми проводимо час із родиною та домашніми тваринами або навіть просто розглядаємо теплі сімейні фото. Ще один гормон хорошого настрою – серотонін. Коли його рівень у нормі – людина щаслива, спокійна і задоволена. Серотонін виробляється в організмі з незамінної амінокислоти – триптофану. Тому варто залучати до меню продукти, які її містять. За можливості споживай яйця, банани, авокадо, листову зелень, сир і морепродукти.

24-го лютого українці відчули, що ми одне тіло. Кожен має вплив на кожного: посмішка в Рівному, гарний настрій у Львові й якісно виконана робота в Тернополі передається через сотні рук і врятує життя солдатові в Харкові. Це і є єдність духу. Тож тримаймося разом у позитиві хай там що – і все буде добре.

Слава Україні!


Авторка: Юлія Багмет

bottom of page