top of page

День української писемності та мови

Історична довідка про День української писемності та мови

9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Як зазначено у Вікіпедії, це «свято розвитку державної мови».

Історія Дня писемності та мови триває лише 24 роки. Його встановили 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Дата святкування була обрана не просто так, адже саме 9 листопада православні християни з усього світу вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця.

День української писемності та мови має багато особливостей святкування. За традицією у цей день, починаючи з 2000 року, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Відтоді щороку всі охочі можуть узяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з'ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Крім того, у День української писемності та мови:

· покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю;

· відзначають найкращих популяризаторів українського слова;

· заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;

стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика (конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн з 20 країн світу).


Авторка: Дарія Шерстюк

Останні пости

Дивитися всі

День української писемності та мови

Добірка сторінок у Instagram та Tik Tok для вивчення мови 1. Андрій Шимановський (@shymanovski) Про Шимановського чули, напевне, всі (або ж його пісню про жовтого жука). На своїй сторінці Ан

День української писемності та мови

Добірка ресурсів та онлайн-курсів для вивчення української мови 1. Онлайн курс «Українська за 27 уроків» (платформа Prometheus). Цей курс можна вважати введенням до української мови. Він доп

День української писемності та мови

Добірка книжок для вивчення української мови Переходити на українську – не завжди легко. Іноді просто необхідно прочитати купу книжок, аби осягнути всю глибину солов’їної мови. Але класичні підручни

bottom of page