top of page

День української писемності та мови

Добірка книжок для вивчення української мови

Переходити на українську – не завжди легко. Іноді просто необхідно прочитати купу книжок, аби осягнути всю глибину солов’їної мови. Але класичні підручники з української мови, погодьтеся, бувають настільки нудними… Тому ловіть підбірку змістовних та зовсім не нудних книг, які допоможуть вам вивчати українську легко.

1. Наталія Клименко, Павло Мельник-Крисаченко. «Українська легко!»

Напевне, кожен бачив того прикольного язичка, який пояснює правила української мови. Саме його «пригоди» і лягли у основу книги «Українська легко!». Створена вона була спільно з інтернет-ресурсом «Мова – ДНК нації».

«Українська легко!» - це аж ніяк не підручник. У виданні зібрано інфографіку, ілюстрації та стислі правила для вивчення української мови. І всі ці ілюстративні матеріали підкріплені прикладами вживання та корисними статтями. Як кажуть самі автори: «Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською».

2. Іван Ющук. «Я вивчу українську мову. Я выучу украинский язык»

Цей двомовний посібник стане справжньою знахідкою для тих, хто «грішить» суржиком або ж говорить російською у побуті. Адже автор зіставляє мовні явища української мови з аналогічними у російській. Постійно вказується на їхні подібності та розбіжності між ними, причому враховується також частота вживання їх у кожній з мов. Вивчати українську мову пропонується на коротких текстах українських авторів, прислів’ях та приказках, афоризмах, і тут часто до них додаються перекази їх російською мовою з тим, щоб перекласти їх зворотно на українську, використовуючи щойно засвоєні мовні засоби.

3. «Антисуржик» (за ред. Олександри Сербенської)

Книга призначена для учнів та студентів. У ній коротко та зрозуміло викладено шляхи удосконалення української мови і позбутися кальок, русизмів та суржику у власному мовленні. Книга дає відповіді на питання: Як чемно та шанобливо привітатися, спілкуватися, у різних ситуаціях поводитись у суспільстві? Як працювати над формуванням своєї мовної особистості та домогтися того, щоб власне мовлення – усне і писемне – набувало ознак вишуканості, характеризувало інтелігентність людини?

4. Марія Волощак. «Правильно – неправильно. Довідник з українського слововживання».

У своєму довіднику Марія Волощак легко та доступно допомагає осягнути основні аспекти переходу на українську мову. Хитрі кальки із російської, неправильне слововживання, особливості боротьби із суржиком, правильні, але такі важкі граматичні форми – про це «підводне каміння» авторка написала і пояснила як їх виявляти у своєму мовленні і як з цим боротися.

5. Галина Голосовська. «Українська мова для всіх».

Авторка адресувала свою книгу студентам ВНЗ, а також тим, хто хоче удосконалити свою мову. Структуру цього наукового посібника формують аналіз складних випадків творення і вживання іменників, прикметників, числівників, займенників, дієслів і дієслівних форм, сполучників і прийменників, а також відомості про основні мовні норми з морфології, синтаксису, лексичної сполучуваності, дієслівного керування, семантики, акцентуації. Завдання і матеріали додатків допоможуть усвідомити, узагальнити і перевірити набуті знання, а мовностилістичні рекомендації — уникнути поширених помилок.


Авторка: Дарія Шерстюк

Останні пости

Дивитися всі

День української писемності та мови

Добірка сторінок у Instagram та Tik Tok для вивчення мови 1. Андрій Шимановський (@shymanovski) Про Шимановського чули, напевне, всі (або ж його пісню про жовтого жука). На своїй сторінці Ан

День української писемності та мови

Добірка ресурсів та онлайн-курсів для вивчення української мови 1. Онлайн курс «Українська за 27 уроків» (платформа Prometheus). Цей курс можна вважати введенням до української мови. Він доп

День української писемності та мови

Інтерв’ю з викладачами факультету Напередодні дня української писемності та мови, хотілося б подякувати тим, хто навчає слову, прививає нам справжню любов до мови – нашим викладачам. Викладачки фа

bottom of page