top of page

МАМО, Я ФІЛОЛОГ

Ви не повірите


Побутує думка, що філологія – легка наука, проте чи справді це так?

Коли абітурієнт обирає собі майбутню професію, вирішує свою долю, так би мовити, чомусь спершу роздумує над нібито важливими і складними професіями. І вже почасти в останню чергу зупиняє свій вибір на філологічній освіті, бо напружуватися не хочеться, а вчитися батьки змушують.

Важливо зараз розібратися з причиною такої думки. По-перше, філолог – людина з книгою в руках (звична картинка), а читати ніби вміють усі в сучасному світі, тому і впоратися з такою ношею підготовки – прочитати книгу – зможе кожен, мабуть. По-друге, навчання українською мовою. Це ж рідна мова, ми чули її від народження, вчили в школі, розмовляємо (іноді, як доведеться, але ж уміємо). Усі аргументи мають означати, що навчання не буде створювати труднощів, бо основа ж є. І, звичайно, ніякої точності, тобто зубрити нічого не треба: щось прочитав, щось вигадав, а далі саме якось "полилося" (мій улюблений стереотип).

Доведеться тут виступити руйнівником міфів, тому по порядку. Важливим для філолога є не просто переглянути букви, якими послуговувався автор для написання твору, а й знайти і відчути всю глибину написаного митцем, а це не завжди просто. Іноді пошуки тієї самої глибини потребують з десятка прочитань і переосмислень.

Як же легко й доступно було вивчати українську мову в школі, - скажете ви. Так, проте на цьому етапі варто зауважити: вже не школа, тут рівень вищий, а знання глибші. Тут кожне правило буде мати винятки і протиріччя, бо філологічне море – глибше за Маріанську западину, завжди є ще не вивчені ділянки. А для того, щоб "полилося", треба проковтнути Олександрійську бібліотеку, а тоді пропустити це крізь призму власного сприйняття світу і осмислити. Аналіз деяких (майже всіх) філологічних явищ часто потребує глибокого розуміння багатьох близьких і зовсім далеких, на перший погляд, наук.

Уся ця сукупність характеристик може наштовхнути вас на думку, що філологія – все ж не найпростіша наука й обирати її бездумно не варто. А якщо вже вона вас обрала, то точно не відпустить! Можливо, на вас чекають успіхи професорів А. Грищенка, П. Хропка тощо. Хоча ви можете поглибити і вивчити ті питання, де вони мали сумніви.


Автор: Валентина Ярощук

bottom of page