top of page

ОЧИМА ПЕРШОКУРСНИКА

Студент – це


Кропітка щоденна праця, недоспані ночі, гори вивченого матеріалу і списаних зошитів, вічне хвилювання і багато всього іншого; думаю, вже зрозуміло, що йдеться про складну долю студента.

Хоч ми, здобувачі вищої освіти, і працюємо день у день, але, на жаль, трапляються люди, які, не усвідомлюючи всієї складності навчання у виші, докоряють, що начебто бути студентом сиріч нічого не робити.

Нещодавно зустрілася з давніми друзями, і, як і заведено, ми почали розповідати, хто чим займається. І тут я почула завуальовану критику і насмішку, адже у свої 18 років я студентка, яка весь свій час витрачає на навчання і саморозвиток, а матеріально, хоч і не повністю, залежу від батьків, на відміну від моїх співрозмовників, які в 19 років, маючи за плечами диплом про неповну середню освіту, встигли «зганяти» на заробітки до Польщі, влаштуватися офіціантом до місцевого кафе або ж вийти заміж і завестися дітьми, тобто повністю стали матеріально незалежними. З коментарів можна було зрозуміти, що, на їхню думку, навчання в університеті – це дитяча забавка, і сенсу в цьому взагалі немає.

Подібні докори – це нісенітниці, які не потрібно сприймати серйозно, адже:

Бути студентом – це складна щоденна праця, а не лише в період сесії. Ми повинні досконало володіти матеріалом задля того, щоб отримати високий бал. А це, відповідно, вимагає не однієї години роботи.

Бути студентом – це постійні жертви на користь знань: жертва повноцінним сном, жертва часом відпочинку з друзями, жертва, на жаль, часом із сім’єю, жертва здоровою психічною системою, адже хвилюватися доводиться досить часто.

Бути студентом – це усвідомлювати, що все, що ти вивчиш, напишеш, проаналізуєш, прочитаєш сьогодні, матиме справжню цінність, коли ти, отримавши диплом про здобуття вищої освіти, влаштуєшся на роботу.

Отже, студент – це повноцінна робота, зарплатня з якої хоч і не паперова, але більш цінна – знання, які є фундаментом у майбутнє життя.

З Днем студента, дорогенькі!


Авторка: Марія Мірошник

bottom of page