top of page

ОЧИМА ПЕРШОКУРСНИКА

Студент – це…


Студент - 7 букв, два склади і мільйон значень. Що вам перше спадає на думку, коли ви чуєте це таке дзвінке, горде та красиве слово "студент"? Сесія? Колоквіум? Нове місто? А, можливо, мівіна? Так, так - ці всі асоціації абсолютно правильні. Взагалі, студент - це людина, яка іноді не розуміє для чого, навіщо і з якою метою вона сюди прийшла. Плутає дати, дні, години, іноді не пам'ятає свого прізвища, але знає точну дату дедлайну. Бо саме в цей день потрібно буде хоча б поцікавитись, що там потрібно зробити.

Студент - це гордість батьків, а якщо ти студент престижного столичного ЗВО, то тобою точно пишається вся маленька Батьківщина.

Студент-першокурсник - це людина, про яку 1 вересня мама напише допис на свою сторінку у фейсбуці про те, який ти вже дорослий та як швидко йде час. І не забуде прикріпити декілька твоїх, на її думку, милих фото. А ти будеш плакати над ними, сидячи в гуртожитку, від усвідомлення того, що дитинство дійсно закінчилося і як раніше більше ніколи не буде. Напевно це найважчий процес, бо потрібно зрозуміти, що дитинство з його казковим світом лишилося позаду, а попереду лише майбутнє, яке ми творимо своїми руками.

Студент – це титул, який потрібно заслужити. Тому що студентські квитки не видають «просто так», для його отримання кожен зробив чимало. І про це звання ти, я впевнена, мріяв, десь ще, можливо, на уроці фізики в 10 класі. Мріяв про місто, яке тебе змінить. Про заклад, де ти станеш тим, ким із дитинства хочеш бути. Про людей, які будуть новими в твоєму житті, але дуже важливими. Про студентство, яке будеш пам’ятати все життя.

Студентство - то прекрасна пора, - казали мені всі. Але вони забули уточнити, що в моєму житті, окрім таких красивих слів та словосполучень, як столиця, нові знайомства, творення майбутнього та багато-багато інших, з'являться не менш прекрасні - хронічний недосип, стрес та бажання задушити всіх, хто, не дай Боже, буде заважати мені готуватися до семінару. Тобі буде важко. Ти не раз захочеш все кинути і піти, але зупинишся, бо зрозумієш, що ти вже за крок до своєї мрії. Так, до тієї самої, якій присвятив не один урок математики. І знову встанеш, зберешся з духом і підеш уперед. Бо студент – то універсальна людина, а студентство – це своєрідна школа життя, репетиція твого дорослого.

Ех...Душа хоче в гори, мозок спати, а я піду допишу колоквіум, бо завтра знову перша пара. Усе пройде, все складеться, все здійсниться та забудеться. Бо «сьогодні» дуже швидко стає «вчора», і так летить життя, невпинно і безповоротно. І те, що сьогодні здається кінцем світу, завтра стане спогадом. Тому тримайте горде звання «студент» та кайфуйте від студентства. І робіть все, аби через 20 років вам було що згадати.


Авторка: Ангеліна Надольна

bottom of page