top of page

Революція в кіно

2014 рік. Мені одинадцять. Надворі холодно. Сидячи за столом, я виконую домашнє завдання. Краєм вуха чую, як гримить телевізор. Всюди повідомляють про події на Майдані Незалежності в Києві. Тривога і страх наростали разом з протестами. Згадую, як багато моїх односельчан покидали домівки та йшли боронити волю й гідність нашої країни. З того часу вже пройшло 8 років. Ми пам’ятаємо та шануємо тих, хто віддав життя, був поранений чи втратив рідну людину задля захисту й добробуту держави. Були ще сміливці, які зафіксували на камеру цю історичну подію разом зі свідченнями очевидців. Завдяки цьому ми можемо спостерігати, як все відбувалось насправді, а також відчути небезпечну атмосферу тих днів.


1. «Зима, що нас змінила» (2014)

Жанр: документальне кіно




Цей проєкт, який складається з семи документальних фільмів, присвячений подіям зими 2014 року. Кожна серія має свою історію: «Небесна сотня» про три дні, коли постраждало понад 100 осіб, «Перша смерть» про першого вбитого, «Коктейлі Грушевського» про події після насильства над студентами, «Межигір’я. Батіна хата» про житло Януковича, «Самооборона» про опір поліції, «Пожежа в Будинку Профспілок» про загадковий випадок у будівлі й «Автомайдан».

Ці фільми повністю розкривають тогочасні події, змушують замислитися та відчути дух революції.




2. «Жіночі обличчя революції» (2014)

Жанр: документальне кіно




П’ять жінок – п’ять історій.

Іноді не знаєш, що готує для тебе доля. Ці жінки, які розповідають у фільмі реальні події свого життя, теж не знали, що одна з них стане дружиною героя, друга ризикне життям заради правильної справи, третя стоятиме пліч-о-пліч зі своїм чоловіком за палаючими барикадами, четверта буде матір’ю «беркутівця», а п’ята втратить сина – Героя Небесної Сотні. Кожна з них – сильна. Вони, як і решта жінок України, багато втратили, борючись за долю рідної землі.




3. «Майдан. Мистецтво спротиву» (2014)

Жанр: документальне кіно




Антін Мухарський має свій погляд на розгортання подій Революції Гідності. У фільмі він розповідає про те, що вогонь українського перевороту запалили саме митці. На думку режисера, діячі культури перебували в гущині усіх подій та навіть прогнозували це у своїх працях. Він вважає, що народження модерної української нації збіглося з народженням нової естетики та форм мистецького буття.




4. «Все палає» (2014)

Жанр: документальне кіно




Цей фільм показує події на Майдані Незалежності взимку 2013-2014 років по обидві сторони барикад. Картина зосереджується на сутичках у центрі столиці та змальовує активістів. Троє чоловіків, перебуваючи у вирі подій, знімали на камеру все, що бачили та відчували тоді. Та згодом зробили з цього матеріалу фільм, який точно вартий перегляду.





Авторка: Оля Кузнєцова

bottom of page