top of page

Війна в українських фільмах

24 лютого запам’ятає кожен із нас: цього дня час ніби зупинився, а зима так і не закінчувалася...

Отож, наша підбірка фільмів цього разу буде присвячена річниці з дня повномасштабного вторгнення росії на територію України. Ми не маємо забувати жодного злочину країни-терориста на наших землях та над нашими людьми, тому кінострічки нагадають про страшні події, що відбувалися з нашою країною протягом останніх років незалежності.


· «Кіборги. Герої не вмирають»

Український повнометражний художній фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит про бої у Донецькому аеропорту під час війни на Донбасі. Фільм отримав безліч нагород, а глядача підкорили передусім автентичне зображення героїв фільму, створених сценаристом як збірний образ українських солдатів та добровольців, вдало переданий «чорний» гумор війни, реалістичність діалогів і бойових сцен та знайомі всім нам саундтреки.


· «Зима у вогні: Боротьба України за свободу»

Документальний фільм, знятий режисером Євгеном Афінеєвським за сприяння платформи Netflix. «Зима у вогні» показує 93-денний період зими 2013—2014, змальовує рух за громадянські права, що перетворюється на підтримувану мільйонами людей революцію. У кінострічку увійшли: інтерв'ю з протестувальниками, записи з місця подій та великомасштабний погляд на конфлікт.


· «Жіночі обличчя революції»

Документальний телефільм режисерки Наталії П'ятигіної, який розповідає про долі українських жінок на тлі події новітньої історії України — «Революції гідності». Фільм розповідає про долю п’ятьох жінок, які не знайомі між собою, проте всіх їх об'єднує любов. Усе, що вони роблять, вони роблять із любові. До сина, чоловіка, Батьківщини. І на барикади виходять теж з любові. Майдан змінив їхні життя назавжди.


· «Маріуполь. Невтрачена надія»

Фільм побудовано на щоденниках маріупольської журналістки Надії Сухорукової: вона нотувала те, що бачила навкруги себе в цей час. Коментар від режисера: «У нас немає закадрового голосу, постановчих кадрів, немає наративу. Це — фільм-правда мирних містян всередині війни. Вони розказують просто і без страху, що бачили, як відчували, що з ними відбувалося. Уявіть: кілька тижнів йшло системне знищення півмільйонного міста, і ці люди перебували всередині цього».

Авторка: Дарія Купа

bottom of page