top of page

Віталій Козак: «Робити щось просто так – це круто. Варто хоча б раз спробувати»

Привіт, Віталіку. Дякую тобі за те, що ти погодився на інтерв’ю. Нам хочеться дізнатися про твій волонтерський досвід. Для початку розкажи, будь ласка, трохи про себе.

Привіт. Я Віталій, працюю програмістом. Навчаюся на бакалавраті за спеціальністю «Інженерія програмного забезпечення». Цікавлюсь відеоіграми, люблю чмирити русню.


Як ти почав волонтерити?

Прокинувся 24 лютого о 5 ранку. Тиждень просидів у підвалі. І якимось дивом виїхав на західну частину України. Прибув туди лише з ковдрою і двома парами трусів. Природно, треба було чимось зайнятись. Почав допомагати розвантажувати гуманітарку. І далі вже повністю втягнуся у весь процес. І так було три місяці, поки я не повернувся до Києва. Тут уже доєднався до руху «Сміливі відновлювати». Зараз допомагаю їм тільки донатами, натомість активно працюю з волонтерами «Мрійці». Вони блокують пропагандистську інформацію росіян. І заважають працювати їхнім волонтерам, створюючи багато скарг і спаму. Чмирити русню в мережах – це мені подобається, і це дуже важливо зараз.


Які найкращі чи, можливо, прикрі моменти волонтерства можеш пригадати?

Коли працював із гуманітаркою, то постійно треба було оптимізовувати місце її зберігання. Бо приходили люди і все перевертали. А ще було кілька людей, які приходили, нагрібали повні сумки одягу, речей тощо. І відправляли рідним у міста. А ті навіть на продаж виставляли. І так щодня. Але вигнати ми їх не могли. А комусь могло не вистачити…


Жах. Це огидно. А чому ви не могли вигнати цих наглих людей?

Усю гуманітарку приймав генерал міліції. Він забороняв це робити. Взагалі дуже добра людина. Інколи навіть занадто добра.


Важко було працювати волонтером?

Чесно кажучи, ні. Після початку війни ти вже кілька разів прощався з життям. Тому волонтерство сприймалося як медитативний процес. Перебираєш, сортуєш, перебираєш, сортуєш… Дуже відволікало.


Можливо, були якісь цікаві ситуації?

Звичайно, бувало і цікаво, і смішно… Наприклад, розвантажили величезну фуру з напоями, а потім довелося все завантажити назад… Ще я сплутав candy i candels… Теж потім виправляв цю помилку, щоб раптом не відправити неправильно. У таких випадках просто доводилося «затриматись на роботі», працювати довше).


Як волонтерство вплинуло на тебе?

У мене з'явилося більше друзів і цікавих історій. А ще прикро вразила угорщина.


Що саме вплинуло на це? Крім проросійської позиції…

Дуже багато гуманітарних вантажів на митниці забирали і залишали собі як конфіскат. В офіційних конвоях забирали нормальні турнікети і джгути, інші штуки для зупинки кровотечі. Словом, майже нічого з угорщини до нас не доїжджало. Все через Польщу.


Які поради даси волонтерам?

Робити щось просто так – це круто. Варто хоча б раз спробувати.


Дякую за інтерв‘ю. Було дуже цікаво послухати твій досвід.

Авторка: Мусієнко Ангеліна

bottom of page