top of page

ПРИЙШОВ, ПОБАЧИВ, НАПИСАВ

Макс Кідрук на факультеті української філології: про натхнення, літературу та новий роман «Доки світло не згасне назавжди»

Макс Кідрук – один із найвідоміших молодих письменників сучасної України. Його творами зачитуються люди різного віку та соціального ст

атусу. Але читати твори – це одне, а зустрітися з людиною особисто – зовсім інше. Наші студенти мали змогу прийти на презентацію нового роману Макса Кідрука «Доки світло не згасне назавжди» і поспілкуватися з автором.

Захід відбувся 10 вересня 2019 року в актовій залі гуманітарного корпусу НПУ імені М. П. Драгоманова. Ця зустріч була особливою, адже це була перша в Україні презентація роману «Доки світло не згасне назавжди». Вона навіть була раніше, ніж київська презентація в Будинку кіно. Як зізнається організатор, голова студентського парламенту факультету Софія Денисюк, провести цю зустріч було не так вже і легко. Хоча з Максом вони неодноразово спілкувалися, але знайти вільну дату в щільному графіку презентаційного туру було дуже важко.

Презентацію Макс Кідрук почав зовсім віддалено від теми – розповів студентам про американський футбол. І як це зіставити з романом? А так: в основі сюжету лежать цілком реальні події, пов’язані з іменем гравця в американський футбол Аарона Ернандеса. Далі розповідь змінилася у бік вивчення особливостей нейрофізіології і особливостей розвитку людського мозку. Крім того, пан Кідрук не забував розряджати атмосферу жартами, які лише підігрівали інтерес публіки до автора.

Не залишився без уваги і той факт, що роман «Доки світло не згасне» має інтерактивний супровід. Для цього був створений спеціальний додаток, який, за словами автора, дає змогу читачеві не лише читати про події, але й «дивитися на все, що відбувається з вікна уявної квартири». Читач стає безпосереднім учасником подій одразу під час прочитання книги. Є навіть функція, що робить цілком реальним спілкування з персонажами, адже тепер з ними можна «чатитися».

Наприкінці презентації відбулася своєрідна прес-конференція, під час якої будь-хто міг запитати пана Кідрука про все, що заманеться. Питання були різноманітними: від базових про натхнення і літературу до непростих про причини написання роману. Але кожен зміг прочути відповідь на те, що так хвилювало. Макс Кідрук відверто говорив про ті речі, які цікавили публіку.


Реакція студентів перевершила очікування організаторів. Вони всі були в захваті від зустрічі. Наприклад, Карина, студентка другого курсу, зізналася, що досі нічого із творів Макса Кідрука не читала. Але після того, як побачила людину на власні очі і зрозуміла, що це зовсім не типовий сучасний письменник, то точно прочитає «Доки світло не згасне назавжди». Не менший захват був і в тих, хто вже читав твори Макса Кідрука, адже зустрітися зі своїм літературним кумиром у рідному університеті – неймовірно цікава і захоплива подія.


Автор: Дарія Шерстюк

Yorumlar


bottom of page