top of page

ПРИЙШОВ, ПОБАЧИВ, НАПИСАВ

Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова – 185! Для когось ця дата буде очевидною, для когось – неочікуваною. Але факт залишається фактом. Про ювілярів завжди розповідають щось гарне і приємне. Та наша рубрика неупереджена. Тому пропоную не кидатися приємними словами і дізнатися трішки більше про наш ЗВО.


Історія НПУ. З самого початку функціонування Університету імені Святого Володимира (це 1834 рік) діяв Педагогічний інститут, який і став базою для появи НПУ імені М. П. Драгоманова. Кажуть, що початком заснування НПУ треба вважати 1920 рік. Адже саме тоді через створення на базі університету імені Святого Володимира та Вищих жіночих курсів виник Київський інститут народної освіти (КІНО). Але питання про дату створення університету давно вирішили, тому не будемо морочитися! 1933 року утворився Київський педагогічний інститут. Оскільки тоді була влада «совєтів», то КІНО розформували і ввели єдиний тип педагогічних навчальних закладів – педагогічний інститут. Тоді до складу інституту входили математичний, фізичний, хімічний, географічний, біологічний, історичний, мовно-літературний, дошкільний, педагогічний, шкільно-педагогічний, позашкільний відділи, на базі яких наступного року було створено факультети — історичний, мовно-літературний, фізико-математичний, біохімічний (функціонував до 1938 р.), географічний. У червні 1936 р. інститутові присвоєно ім'я О. М. Горького. Тоді ж було відкрито вечірній відділ. З осені 1989 року колектив ВНЗ став активно домагатися повернення інститутові несправедливо відібраного в середині 20-х років імені Михайла Петровича Драгоманова. Це питання постійно стало порушуватися на зборах викладачів і студентів, засіданнях ради інституту і рад філологічного, історичного, педагогічного та інших факультетів, у статтях періодичної преси. Усі ці вимоги й акції завершилися перемогою справедливості: у 1993 році інститутові було повернуто ім'я видатного українського вченого-енциклопедиста, борця за вільну українську школу М. П. Драгоманова.

НПУ сьогодні. У структурі Національного педагогічного університету імені Михайла Петровича Драгоманова 16 факультетів: інженерно-педагогічний факультет; факультет інформатики; факультет іноземної філології; історичний факультет; факультет спеціальної та інклюзивної освіти; факультет менеджменту освіти та науки; факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського; факультет педагогіки та психології; факультет політології та права; факультет природничо-географічної освіти та екології; факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка; факультет фізичного виховання, спорту і здоров’я; факультет філософії та суспільствознавства; фізико-математичний факультет; факультет соціально-економічної освіти та управління; факультет психології. Нині Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова вважають найбільшим із тих закладів освіти, які готують в Україні педагогічні кадри. Крім того, в університеті можна вивчитися на психолога, менеджера, програміста, журналіста, філолога і ще багато на кого, хто не вчитиме дітей. Тобто, університет вже і не такий педагогічний, як це було на початку шляху. Сьогодні у виші навчається близько 20 тисяч студентів. У різний час НПУ був alma mater для багатьох відомих особистостей: Андрія Малишка, Ліни Костенко, Ольги Богомолець, Павла Глазового та багатьох інших. Тепер обличчями університету є я, ви і кожен із нас. І вірю, що колись і ми поповнимо список видатних випускників Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.


Автор: Дарія Шерстюк

bottom of page